Norské putování v roce 2012 - ČÁST DRUHÁ

Druhé pokračování cest po Norsku - tentokrát se jedná o podívanou z lokalit Gjende / Bessvattnet / Bessegen

G J E N D E - B E S S V A T N E T  - B E S S E G G E N

Tato galerie fotek, kterou najdete pod textem, hovoří sama za sebe. Na jezero Gjende a tůru kolem něj, jsme si nemohli přát lepší počasí. Start byl v kempu Maurvangen, odkud nás převezla loďka do výchozího bodu : v travnatých stráních stojícího přístavečku Memurubu. Odtud už se jen stoupalo s mírně pokleslou čelistí (ačkoli jsme už v té době viděli mnoho a byli v Norsku delší dobu, na tohle - v těchto barvách a počasí - by se prostě dalo koukat stále).

jezero Gjende

pozvolné stoupání nad Gjende a přístaviště

Otevřel se nám totiž především pohled jak na Gjende pod námi, tak na velikány parku Jotunheimen. Což se nedá slovy popsat.

pohoří okolo jezera Gjende

Tůra pokračovala až okolo nahoře položeného jezera Bessvatnet, které z hřebenu Besseggenu - na který jsme postupně vystoupali - tvoří vyjímečný barevný kontrast. A i proto sem všichni lezou a chodí. Aby tento pohled viděli. A my jej viděli též - pro mne osobně to byl jen další střípek do celkových dojmů z této lokality. Ta mne celkově uhranula obrovskou silou, nic krásnějšího jsme si snad na poslední den v Norských krajinách nemohli přát.

postupně se začalo zatahovat a obavy z deště byly větší

 jako na dlani...

 Ačkoli se zdálo - především, když jsme se drápali na silně skalnatý hřebínek Besseggenu - že sprchne (a to zprava i zleva), tak déšť se nám vyhnul. Prakticky všude okolo nějak sprchlo, na nás dopadlo několik kapek až v samém závěru tůry. Cesta byla nádherná, výhledy neskutečné.

Jezera a v pozadí Jotunheimen

 jezera Gjende a Bessvatnet

 Jotunheimen

 

Mějte se krásně a někdy zase u dalších výletů krajinou - ať už tou naší a nebo zahraniční. Pokud si chcete přečíst více o našem výletu jak do Norska, tak i jinam, pak zde : www.martinekradek.cz

Foceno s technikou : Nikon D90, objektiv Nikkor 18-200/3.5-5.6 G AF-S DX VR II, stativ Vanguard Alta Series + hlava 234AB, ND8 ŠEDÝ FILTR PRO-1D ULTRA SLIM 72mm. Foceno do RAWu, doupraveno pomocí Zoner Photo Studio 12.

Jako bonus tu mám Video, které ukazuje sjezd na horských kolech z vrcholu Dalsnibba (1476m / nm) dolů do Geirangerfjordu. Je tu ale hlavně jízda na kajaku po fjordu a pak i lodí. Doporučuji si přepnout do HD, stojí ta podívaná skutečně za to.

 

 

Norské putování v roce 2012 - ČÁST PRVNÍ ZDE

Autor: Radek Martinek | středa 19.9.2012 16:45 | karma článku: 14,10 | přečteno: 982x