Letecké dovádění CIAF 2012

Tento rok se v Hradci Králové opět uskutečnila překrásná letecká show, která nám připoměla, jak krásné je létání. Předkládám zde výběr fotek ze soboty, která byla částečně zamračená a částečně vykreslená v modrém nebi a kontrastních letounech. Rozhodně se bylo stále na co dívat.

Tento ročník byl opět klasickou špičkovou přehlídkou letounů z celé evropy. Lidí hodně, řev motorů, svištění vrtulí a horko. I tak by se dal popsat den na hradeckém letišti. Zpočátku počasí nijak neexcelovalo, na focení bylo příliš zataženo ale okolo oběda se nebe postupně roztáhlo a začalo být překrásně modro. Ačkoli to chvílemi vypadalo, že bude naopak pršet, nestalo se. Program byl opět barevný, příjemný a plný nevšedních kousků předních evropských akrobatických skupin a pilotů.

 Fotil jsem tu především atmosféru, jaká je zcela specifická pro tuto akci. Nejen, že nad hlavou lidem létají letadla ale je tu i velká spousta stojící techniky, která rovněž stojí za pozornost. A děti si to náramně užívají. Všechny ty jejich vyvalené výrazy, natěšené běhání a vykulené oči radostí v kabinách vrtulníků. Mezi tím vším pobíhají psi bez tašek i v taškách, voní klobásy a teče proudem hradecké pivo. A můžete si tu koupit mimo reklamních věcí třeba skládací stoličku nebo ponožky - pár za deset korun. Modelů je mnoho - jak plastových, tak dřevěnných. Prostě lákadlo na peněženky nejednoho nadšence.

Též se dalo prolétnout minivrtulníkem : 5 minut za 500 korun. Bylo natolik plno, že několik vrtulníků to téměř nestíhalo.

Vrcholem dne byli opět francouzi Breitling Jet Team se sedmi L-39, kteří předvedli, jak vypadá naprosto nabušená akrobatická show. Letadla z každé strany, přetáčení, divoké průlety, nadprůměrná souhra všech strojů. Favoritem ze zcela jiného soudku byl pak belgický stroj F-16, který - stejně jako když jsem jeho show viděl minule - byl famózní přehlídkou divokého hluku a divácky vděčných akrobatických čísel. Z programu bych pak ještě vyzdvihl vždy překrásné vrtulníky a všechny akrobatické sestavy vrtulových speciálů, které mne pokaždé dostanou svou úžasnou obratností.

Fotilo se výborně, ačkoli zde člověk hodně pocítí, jak krátké má ohnisko. Fotky jsem pojal trochu jinak - s důrazem na tu nádheru, kterou stroje kreslily na obloze. Jakmile se udělalo modré nebe, tak kontrast letadel a jejich kouřových ocásků vytvářely úžasné obrazce.

Foceno z ruky fotoaparátem Nikon D90, objektiv Nikkor 18-200/3.5-5.6 G AF-S DX VR II. Pro více fotografií rozličných témat prosím navštivte mé stránky : www.martinekradek.cz 

Autor: Radek Martinek | čtvrtek 13.9.2012 17:00 | karma článku: 13,21 | přečteno: 895x